Zalai Hírlap 2011.07.28.

Zalai Hírlap >>

 

 

Az önkormányzat szerint a kérdéses terület a Bányász-pályához tartozik

Kaszáltak a sportolók
A nagykanizsai Nagyváthy utcai olvasónk hívta fel a figyelmet a házuk melletti gaztengerre, mondván: az önkormányzat idén nem kaszáltatta a belvárosi lakótelep szégyenfoltját.


2011. július. 28. csütörtök | Szerző: Kelemen Valéria


Horváth Imréné elmondta: a házuk melletti, egykor játszótérként funkcionáló zöldterületet az önkormányzat a korábbi években kaszáltatta. Idén nem, s a méteres gaz-ban allergén növények is vannak, gondot okozva az allergiásoknak.
- Azon van a vita, kié a garázssorral szemközti terület, pedig az önkormányzaté, hiszen a garázstulajdonosoknak is ők emelték meg idén a területhasználati díjat - mondta az asszony, hozzátéve: a közterület-felügyeletnek hiába jelezték a problémát.
A Közigazgatási Osztályon érdeklődve megtudtuk: a Nagyváthy utcai, gazos önkormányzati területtel kapcsolatban nincs folyamatban hatósági eljárás.
A lakótelep melletti gaztengert az UFC elnöke kaszáltatta le
A lakótelep melletti gaztengert az UFC elnöke kaszáltatta le - Fotó: Szakony Attila
A közterület-felügyelet helyettes vezetője, Baracskai László szerint az egykori Bányász-pályánál lévő rész Nagykanizsa MJV önkormányzatának tulajdonában van, egy helyrajzi számon van a teljes terület, tehát hiába van ott kerítés, az a Bányász-pályához tartozik, amit szerződés alapján most a Nagykanizsai UFC bérel.
- A közterület-felügyelő csak a hatályos jogszabály alapján tud intézkedni, az jelen pillanatban nem írja elő semmilyen terület kaszálását, kivétel a parlagfű-mentesítés, azt is csak július 1-jétől november 1-jéig - mondta Baracskai László, hozzátéve: a belterületi ingatlanok növényvédelméről szóló rendeletét a júliusi közgyűlés módosította. - A terület tulajdonosa vagy használója az ingatlan rendszeres kaszálásáról gondoskodni köteles a legelső alkalommal legalább az adott év május 31. napjáig, másodszor pedig augusztus 31-éig. Ez az évenkénti kettő kaszálási kötelezettség 2012. január 1-jétől fog hatályba lépni, addig csak a növényvédelmi jogszabályok alapján a parlagfű-mentesítési kötelezettséget írja elő. Egyéb olyan gazos területen, ahol nincs parlagfű, kaszálást a jelen pillanatban hatályos jogszabály nem ír elő. Innen kezdve a tulajdonosokat nem lehet arra kötelezni, hogy a területükön lévő magasabb füvet kaszálják le.
Ezek után hétfő délután megkerestük az UFC elnökét, Kovács Józsefet, aki a békés egymás mellett élés jegyében úgy döntött: bár a kérdéses terület kerítéssel különül el a pályától, így eleve nem az övék, de azért lekaszáltatja. A segítőkész UFC-elnöknek, s a két napig ott dolgozóknak köszönhetően a Nagyváthy utcaiak fellélegezhetnek.